Pysytteleekö työstressisi taso positiivisella puolella riittävästi?
Voit pohtia työstressitilannettasi alla olevan testin avulla. Huomioithan, että testi on suuntaa antava, eikä anna arviota siitä, millä tasolla stressisi on.
Mikäli rukseja tulee enemmän negatiiviselle puolelle tai koet sen olevan jotain positiivisen ja negatiivisen väliltä, on hyvä pysähtyä miettimään, miten voisit vähentää stressin aiheuttajia ja lisätä päivääsi enemmän palautumista.
Ota tavaksesi lisätä hengähdyshetkiä päivääsi
Hengitys on kehomme tärkeimpiä työkaluja stressireaktioiden purkamisessa. Hengitys toimii sekä tahdosta riippumattomaan (autonomiseen hermostoon) että tahdonalaiseen (somaattiseen) hermostoon. Vaikka et pysty käskemään verenkiertoasi, sydämensykettä, tai unirytmiäsi itsellesi sopivaksi, niin hengitystä ohjaamalla on mahdollista vaikuttaa kehomielen tasapainoon. Hengitystä voi siis hyvällä syyllä kutsua elämän ja energian avaimeksi.
Hengähdä ja hellitä -harjoitus
Voit kokeilla hellittämistä tällä pienellä harjoituksella itsekin. Sulje silmäsi kevyesti. Huokaise kunnolla eli hengitä ulos hieman syvempään muutaman kerran. Vahvista uloshengityksellä ajatusta hellittämisestä.
Hengitä omaan luonnolliseen tahtiisi nenän kautta sisään ja ulos. Vie huomio kasvoihisi. Jokaisella uloshengityksellä hellitä jännityksiä otsalta, silmistä, silmien ympäriltä ja leuan alueelta. Anna hellittämisen valua hartioiden kautta vatsan alueelle asti.
Kun jatkat harjoitusta muutaman minuutin, saatat huomata uloshengityksen rentouttavan kasvojasi yhä enemmän ja tunnet ehkä saman vaikutuksen koko kehossasi.
Palautumisvalmennuksesta apua?
Tarjoamani Hengähdyshetkiä®-palautumisvalmennus perustuu suurelta osin kehollisiin rentoutusharjoituksiin ja hengitys- ja keskittymisharjoituksiin. Voimme ikään kuin ”kutsua” autonomisen hermoston parasympaattista hermostoa eli rentoutusreaktiota aktivoitumaan kehomielen harjoituksilla. Tuloksena on rauhallisempi mieli ja rennompi olo eli parempi tasapaino.
Uudenlaista ajattelua
Hengitysharjoitukset auttavat vaihtamaan vaihdetta vapaalle. mutta sen lisäksi tarvitsemme uudenlaista ajattelua ja asenteiden tarkastelua. Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää löytää työn ja muun elämän tasapaino. Palautumisvalmennuksessa kartoitamme stressin syitä ja laadimme henkilökohtaisen ohjelman. Pohdimme yhdessä, mikä auttaisi juuri sinua kohti stressittömämpää elämää. Kiireisessä elämänrytmissä rentoutumisen taito katoaa helposti. Onneksi sitä on mahdollista tietoisesti harjoitella.
Työnohjaus ja logoterapia
Palautumisvalmennusta, työnohjausta ja logoterapiaa yhdistää ratkaisukeskeisyys ja toiminnallisuus. Painotan ohjauksissani niitä alueita, mitkä asiakastani puhuttelee. Usein kyse on ylikuormituksesta, jolloin liikumme enemmän palautumisvalmennuksen äärellä. Toisinaan on kyse arvoristiriidoista, syyllisyydestä tai vaikeista päätöksistä, jolloin liikumme enemmän logoterapian äärellä. Työnohjauksessa on lupa puhua vaikeistakin tunteista. Etsitään yhdessä uusia näkökulmia asioihin. Älä jää siis yksin, vaan ota rohkeasti yhteyttä!