Mä tarviin niin lomaa! Tunnista stressi ajoissa
Ihanaa, loma alkaa! Mitä jos et jaksakaan tehdä muuta kuin elpyä, ja lomasuunnitelmat jäävät haaveeksi? Palautuminen kerran vuodessa ei riitä. Varaa riittävästi aikaa palautumiseen jo työpäivän aikana, jotta jaksat tehdä muutakin mukavaa kuin töitä.
Lomakausi on jo alkanut – onneksemme ja iloksemme. Toisille lomajaksot tuovat kaivattua kesätyötä, ja toisille ne suovat vihdoin mahdollisuuden lepoon. Mutta mitä jos lomalla ei jaksakaan tehdä mitään, mitä olisi halunnut. Jos loma meneekin kokonaan elpymiseen?
Kehon lähettämät viestit eivät aina mene perille asti. Elimistö on toki tehty kestämään stressiä, mutta vain hetkellisesti. Toisin sanoen voit tehdä juuri sen verran töitä kuin mistä palaudut.
"Kuluuko elämäsi odottaessa viikonloppuja tai lomaa? Siihen on olemassa yksi taikasana."
Kun kokee työnsä olevan vielä erityisen palkitsevaa ja arvokasta, voi olla vaikea tunnistaa stressin aiheuttamia hienovaraisia varoitusmerkkejä. Etenkin suorassa auttamistyössä on helppo nähdä konkreettisella tavalla oman työn merkitys, ja se innostaa tekemään lisää oman palautumisen kustannuksella. Työn imu on niin kova, että työkaverinkin epäily jaksamisesta kantautuu kuuroille korville.
Kaikki työ on kuitenkin arvokasta. Tärkeintä ei olekaan se, mitä teet työksesi, vaan miten teet työsi.
Huolehdi palautumisesta jo työpäivän aikana
Kuluuko elämäsi siihen, että odotat vapaapäiviä, viikonloppuja tai lomaa? Siihen on olemassa yksi taikasana. Se on palautuminen. Jo työpäivän aikana tulisi olla riittävästi palautumisaikaa, jotta parasympaattisen hermoston eli rentoutusreaktion toiminta aktivoituisi.
Jos emme palaudu stressireaktioistamme, alkaa kehomielemme lähettää erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka näkyvät myös kognitiivisissa toiminnoissa. Tyypillisimpiä oireita ovat keskittymiskyvyn puute, ärtyneisyys, nukahtamisvaikeudet ja lihaskivut. Meidän tulisi oppia tiedostamaan näitä merkkejä ja sietämään vähemmän stressiä.
"Pienikin muutos voi olla merkityksellinen."
Mitä teet tauoilla? Mitä teet juuri ennen kuin aloitat tai päätät haastavan tai stressaavan tilanteen? Missä kohtaa vuorokauden aikana stressikäyräsi nousee korkealle? Entä mitä teet työpäivän jälkeen? Minkälaista palautumista tarvitset?
Stressi voi olla työyhteisön voimavara
Kaikki stressi ei ole pahasta. Oikeastaan tarvitsemme hyvää stressiä eli eustressiä, jotta ylipäätään saamme jotain aikaiseksi.
Stressi voi myös tarttua. Työyhteisössä tähän olisi hyvä kiinnittää huomiota, sillä stressi voisi olla työyhteisön voimavara. Ihan itsestään tällainen tilanne ei kuitenkaan synny. Se vaatii kaikilta osapuolilta uudenlaista oppimista ja uusia käytäntöjä niin työpaikalla kuin vapaa-ajalla.
Omien arvojen mukainen arki ja hyvät perusasiat
Paremman palautumisen resepti on lopulta yksinkertainen. Palautumista edistävät riittävä uni, lepo, ravinto, ihmissuhteet, liikkuminen, kehon kuuntelu, harrastukset sekä arvot ja päivittäiset valinnat.
Omaa hyvinvointia ei voi suorittaa. Hyvinvointi on itsestä huolehtimista, kohtuullisuutta, armollisuutta ja itsensä arvostamista. Pienikin muutos voi olla merkityksellinen.
Laske kierroksia helpolla ja nopealla hengitysharjoituksella
Voit edistää palautumista vaikka heti. Aloita pienellä hengitysharjoituksella. Jo 2–5 minuuttia voi auttaa hermostoa rauhoittumaan.
Ota mukava istuma-asento, jossa voit suoristaa selän. Tuo kädet rennosti reisien päälle. Voit sulkea kevyesti silmäsi. Huokaise syvään muutaman kerran, anna keuhkojen tyhjentyä kunnolla, ja aloita harjoitus.
Hengitä sisään nenän kautta laskien kahdeksaan
Pidätä hengitystä laskien neljään
Hengitä ulos nenän kautta laskien kahdeksaan
Pidätä hengitystä laskien neljään
Jos kahdeksaan ja neljään lasku tuntuu liian pitkältä, kokeile hengittää sisään laskien kuuteen, pidätä laskien kolmeen, hengitä ulos laskien kuuteen ja pidätä taas laskien kolmeen.
Jatka hengitysharjoitusta 2–5 minuuttia, ja iloitse sen palauttavasta vaikutuksesta.
Rentouttavaa loppupäivää sinulle!
PS. Epäiletkö ylikuormitusta? Lataa suuntaa-antava työstressitesti täältä.